Anne-Majs stickning
mycket tvåändsstickat lär jag nog aldrig mer få se på samma gång.
På denna sida visas ett urval av de plagg Anne-Maj Ling visade kursen tvåändsstickning i Näsets bystuga sommaren 2006.



Två par vantar

Anne-Maj har utvecklat en "labyrintteknik" som bygger på att man med hjälp av krokmaskor kan dölja bakomliggande maskas färg. På så sätt kan man skapa labyrintmönster trots att man stickar med två färger och stickar var annan maska ljus och var annan mörk.

(På denna sida förekommer en del facktermer inom tvåändsstickning, t ex krokmaskor. Jag förklarar dem inte här utan hänvisar till Anne-Maj Lings hemsida.)

 

 



Rutmönster med djupmaskor

Det är svårt att avgöra vilken av Anne-Majs tröjor som är vackras. Detta är definitivt en kandidat till den utmärkelsen.

En annan av Anne-Majs hemligheter avslöjas i denna vackra tröja.

Genom att använda djupmaskor kan man dölja den bakomliggande färgen. På så sätt kan man få bredare ränder i det smalrandiga trots att varannan maska stickas med det ljusare garnet och varannan med det mörkare.

 

Anne-Maj är också noga med detaljer, se den fina avslutningen på ärmen och halskanten.


Mössa med djupmaskor

Jag lyckades aldrig förstå hur detta mönster byggts upp, men jag förmodar att tekniken liknar den som visas ovan.

Här måste jag fundera lite extra med papper och penna i handen för att förstå det hela. Det måste i alla fall vara var annan maska ljust garn och var annan maska mörkt. Sedan förskjuts djupmaskorna med en maska per varv för att skapa diagonala linjer.

Efter denna dag fick jag en hel del att fundera på.


 

 

Fuskpolo

Innan man påbörjar ett större tröjprojekt i tvåändsstickning kan det vara idé att testa med en fuskpolo.

Anne-Maj stickar tröjorna uppifrån och ner. Så om man blir nöjd är det bara att fortsätta.

Är det djupmaskor även i detta mönster eller är det två maskor av det mörkare garnet som skapar de diagonala ränderna?

 

De mörkare partierna runt halsringningen i denna fuskpolo är i alla fall krokmaskor där den mörka tråden ligger på framsidan av stickningen


Den grå sobra och vackra

Ytterligare en kandidat till vackraste tröjan.

Jag är inte helt säker på min sak, men jag tror att de vågräta linjerna är avigmaskor och de lodräta djupmaskor.

... så elegant.

Anne-Maj har under några år ägnat sig åt tvåändsstickning på heltid. Hon stickade då 10 tröjor på ett år. Jag har svårt att tro att heltid i detta fall betyder 8 - 5 jobb 5 dagar i veckan med 4 veckors semester. I så fall borde man kunna sticka denna tröja på ca 200 timmar. Det skulle jag inte klara.


Mer grått och sobert

Här är det bara två färger som gäller. Jämt antal maskor i rutorna med lodräta linjer och udda antal maskor i rutorna med de småmönstrade rutorna. Åter igen en tolkning från min sida. Jag måste testa mönstret för att vara helt säker. Ett fyndigt mönster som egentligen är ganska enkelt.


Tröjmodellen

På denna bild syns det tydligt hur tröjmodellen är uppbyggd. Man stickar först halsen och ökar för raglanärmarna som är ganska vida. Sedan sätter man ärmmaskorna på en tråd och fortsätter tills bålen är klar. Därefter plockas ärmmaskorna över på en rundsticka och maskor under ärmen plockas upp.

Anne-Maj stickar raka vida ärmar och gör en elegant hoptagning med en ärmmudd vid handleden.

Hela tröjan stickas i ett stycke och man kan prova under resans gång.

Mönstret i denna tröja liknar mönstret ovan, men de lodräta linjerna är krokmaskor


 

Mössa

Tvåändsstickat töjer sig mer på bredden än på längden. Denna mössa är därför stickad på två ledder. Först ett brett "pannband" som stickas som en tub på strumpstickor eller på rundsticka och sys/stickas ihop i nacken. Därefter plockas maskor upp för kullen som stickas med avmaskningar på önskat sätt.

 

Denna mössa är stickad på "vanligt" vis med uppläggningen i nederkanten. Den kommer att bli vidare och vidare eftersom den töjer sig på bredden. Men man borde hunna tova ihop den lite om den blir för stor.

Jag tycker mössan är väldig fin med sitt labyrintmönster och den fina hoptagningen. I verkligheten är kontrasten mellan den mörka och den ljusa färgen inte så stark som på bilden. Jag har låtit mitt bildbehandlingsprogram öka kontrasten och jag tycker själv att det blev fin.


 

Intressanta rutor

Oh, vad jag tycker denna tröja är läcker. Detaljbilden nedan visar mönstret tydligt. Jag borde kunna klura ut hur det är stickat. Snyggt ... eller hur?


Vantar

Ett fint sätt att använda krokmaskor.

Kolla detaljbilden från insidan av tummen. Den visar hoptagningen för att få lämpligt antal maskor över handen samtidigt som tumgreppet får tillräcklig vidd. Visst är det en elegant lösning.


 

En hel dräkt

Jacka och kjol i tvåändsstickat. Och inte vilken kjol som helst - rejäl vidd och ett mycket vacker fall.

Synd att det inte går att köpa sådan plagg och fantastiskt att någon lyckas skapa dem. Här kan de flesta modehus slänga sig i väggen.

Plaggen är stickade i ett tunt och smidigt ullgarn. Jag vågar mig inte på att gissa hur lång tid det tagit att sticka detta.

 


 

 

Labyrintpussel

Anne-Mag påstår att det är ett fel i detta labyrintmönster. Men jag kan inte se felet.


Långrandigt

De olikfärgade garnerna följer inte med runt utan snos på baksidan och bildar en "stapel" i stickningen. Man har en tuss av varje färg och två trådar "vanlig" tvåändsstickning som bottenfärg.


 

En ovanlig vanlig mössa

Anne-Maj är ingen traditionell tvåändsstickare utan experimenterar och tänjer på teknikens möjligheter. Här har hon i alla fall stickat en mössa av mer traditionellt slag där mönstret skapas med krokmaskor i naturfärgad ull, med en avvikande färg i uppläggningens bindetråd.


Vi tackar Anne-Maj Ling för en inspirerande visning i Näset bystuga och rekommenderar ett besök på hennes egen webbplats. Anne-Maj har skrivit ett häfte om tvåändsstickning och håller kurser i örebrotrakten. Hon genomför även visningar av sina alster och bjuder generöst på sin kunskap.

<<< Rapport från kursen i tvåändsstickning

©2006 Ulla-Britt Önnestam
Senast uppdaterad: 29 juli, 2006