Odla i Furudal

 
Kommentarer, länkar och stickspår

I Näsets by, Furudal, Ore, Rättviks kommun ligger min drömträdgård. Odlinszon 6. Det är ett utpräglat inlandsklimat och kan bli riktigt bistert på vintern. Här har jag odlat grönsaker varje sommar sedan 1978. De senaste åren har jag även börjat intressera mig för prydnadsväxter.



 

I grönsakslandet tillämpas växelodling och de olika grödorna byter plats varje år.

Några självsådda ringblommor får stå kvar bland grönsakerna

Bilden visar "Stora landet vid vägen" 2004.

Tredje veckan i maj 2005 tar jag mig en vecka ledigt för att så det mesta. Detta år har jag en ny plan. I stället för att så i raka rader över hela landet har jag delat in det i 14 sängar, samt en rundel i mitten. Jag hoppas att få ett både vackrare och mer lättskött grönsaksland.

Hela planen kommer inte att genomföras detta år. Halva landet upptas av jordgubbar varav de yngsta plantorna planterades 2003. Jordgubbarna ska få en annan plats innan hela ytan blir grönsaksland.

 

Grönsakslanden

Läs mer om grönsaksodlingen >>>

 

 

Stabby gårds hemsida hittar du några intressanta jordgubbsrecept.


 

Växhuset placerades mitt på gräsmattan. Det har stått där i ca 15 år nu. Även i växthuset försöker jag tillämpa växelbruk, men det är svårare att vara konsekvent där.

Växthuset används främst för odling av tomater, gurka och meloner, majs, bönor och vissa år blommor.

Utanför dörren står en självsådd lupin. Den har retat mig i många år eftersom den stått i vägen. Men varje gång den blommade förlät jag allt - nästan. I höstas grävde jag upp lupinen. (Man kan säkert göra en vacker entré utan en stor lupin som står i vägen.)

Bakom växthuset är det idag ett förvildat, misskött hallonland. Det ska bli potatis där i stället, då får jag anledning att gräva flera gånger och hoppas därigenom bli av med hallonen.

Till höger ligger det lilla grönsakslandet med tre sängar. Dit ska jordgubbarna flytta så småningom.

 

Runt växthuset

Läs mer om växthuset>>>

 



 

Mina rabatter är verkligen inget att skryta med. I många år odlade jag bar sådant som går att äta. Men med 10 kg morötter, 50 kg kålrötter och 75 flaskor vinbärssaft i jordkällaren när det är dax för den nya skörden, då blev det nödvändigt att tänka om. Det är verkligen svårt att odla lagom mycket. Varken mer eller mindre. Nu blir det allt fler blommor bland grönsakerna och jag har börjat gräva rabatter runt husen. Ett risigt gammalt snår med korallkornell offrades för en blomsterö i gräsmattan.

Rabatterna

Mina rabattbilder är mest att betrakta som minnesanteckningar. Jag håller dem för mig själv tills vidare. I stället visar jag den fina vallmoblomman från förra sommaren. Den fick växa tillsammans med krusbärsbuskarna och blommande vacker men kort.

Läs mer om rabatterna >>>

 



 

Visst är naturen vacker utan att vi ingriper.

 

 

Det vilda

Prästkrage i vackert sällskap.

Rönnen blommar vid vägen.

Läs mer om naturen i Näset >>>

 




Senast uppdaterad: 17 juni, 2005


Till första sidan