Ullullas stickblogg 2006

En liten dagbok över mina stickprojekt.
Mest för att själv hålla reda på vad jag har på gång.
Men du är välkommen att titta in här.

   
   
Kommentarer, länkar och stickspår
Hem FärdigstickatSkuggstickat Näsets bystugas kurs i tvåändsstickning Gästbok Kontakt
Arkiv 2005


24 augusti, 2006
Ärmar från Gagnef

Nu har jag uppdaterat bilderna från kursen i tvåändsstickning i Näset, Furudal.

Det är ett par fina ärmar från Gagnef. Dessa stickades traditionellt i naturfärger och färgades sedan i rött. Det finns både översiktsbild och detaljbilder. Lägg särskilt märke till den välarbetade avigsidan och hur man fäst trådarna för "rosorna".

Ärmar från Gagnef


16 augusti, 2006
Moravantar

Nu är mina första tvåändsstickade Moravantar äntligen klara - började redan förra sommaren, men det har kommit mycket emellan.

Nu har jag fått höra att mönstret egentligen kommer från Norge och inte alls från Mora. Men materialsatser säljs på Hemslöjden i Mora, så det finns nog flera åsikter i denna fråga. De är i alla fall fina oavsett ursprung.

Jag har stickat ytterligare ett par Moravantar och gjort några förändringar för att vanten ska passa min hand bättre. Ännu finns inga bilder, men jag återkommer.

 
 
 
 


Mina Moravantar

 

Hemslöjden i Mora15 augusti, 2006
Rapport från kursen i tvåändsstickning 2006

Nu har jag varit på kurs igen - Tvåändsstickning i Näsets bystuga - Ore socken. Nu finns en rapport från kursen med massor av bilder på tvåändsstickat.

Under kursen hade vi besök av Anne-Maj Ling med två hela resväskor tvåändsstickade plagg. Helt OTROLIGT.

Vi gjorde även studiebesök på Gammelstan, Norrboda och studerade dräktkammarens skatter mm.

Flera deltagare hade med sig äldre tvåändsstickat för visning på kursen. Även detta var mycket intressant.

Sist men inte minst vill jag nämna Beibritt - vår kursledare- som kom med en hel del nyproducerat. Även vi som varit med på denna kurs tidigare hade en hel del att gotta sig i. Se här.

Om allt detta och lite till kan du läsa på rapporten från kursen.

Rapport från kurs i tvåändsstickning
med massor av bilder på tvåändsstickat.

Besök även
Anne-Majs hemsida

Garngamen
besökte oss under fredagen. Det finns en liten rapport på hennes blogg.

Mina egna tvåändsstickade alster hittar du på sidan
färdigstickat12 juni, 2006
Nästa projekt att göra färdigt

Som jag skrivit tidigare så har jag gått på kurs i "Estnisk spetsstickning" under våren. Vi stickade på traditionellt vis och i traditionella färger (svart och vitt). Efter ett tag får jag lust att prova samma teknik men på ett annorlunda sätt.

I stället för att börja från den breda sidan på triangeln började jag med tre maskor och ökade sedan 1 maska i varje sida på alla räta varv - nästan. I de fall ökningarna inte stämde med mönstret (man kan ju inte göra två omslag efter varandra) ökade jag en extra maska så att det blev en rät maska mellan omslagen. Alltså en extra ökning på dessa varv.

Detta sätt att öka stämmer inte riktigt med löven. Just nu funderar jag på om detta kräver att man gör en liten mellanbård innan den avslutande bården i ytterkanten.

Hur som helst. Nu har jag förbrukat 1 hg entrådigt ullgarn, 1/6 FÅRÖ och jag har 315 maskor på stickan. Jag stickar på stickor 4,5. Det börjar bli dags att planera den avslutande bården som ska stickas runt trekanten.

Mina tidigare schalar stickades exakt efter mönstret vi fick på kursen. Jag tycker att bården blev lite väl bågig, (se bilden från igår) nästan som en volang innan den blockats. I detta fall ska jag göra bården lite stramare med färre maskor.

 


11 juni, 2006
Göra färdigt under fotbolls-VM

 

Nu har jag sett ett par matcher och avslutat ett par arbeten.

Först gjorde jag klart bården på min schal från kursen i Estnisk spetsstickning. Det var inte så många varv kvar att sticka. Men med mer än 800 maskor per varv tar ändå lite tid. Det färdiga resultatet är fotat i TV-soffan. Jag har tom fäst trådarna. Nu återstår blockning.

När jag ändå var i farten tog jag trådarna som fortfarande hängde från min strutliknande Moebiusschal också. Jag beskriver den bland mina färdigstickade alster.

 

Läs om mina experiment med uppläggning av min andra Moebiuschal på sidan färdigstickat.
8 juni, 2006
Fotbollssticknng

Visst vill jag vara med i fotbollsstickningen. Jag är inte så väldigt intresserad av fotboll egentligen, men om det blir spännande så tittar jag gärna. Har man dessutom en stickning i handen så blir det riktigt roligt emellanåt.

Jag kommer att ägna mig åt att sticka klart. Jag får absolut inte börja med något nytt under denna period. Det som ska bli klart är i första hand min Aberladytröja - Den är egentligen redan klar, men jag ska repa upp och göra om nederkanten. Sedan har jag två spetsschalar på gång och en kofta i skuggstickning.30 maj, 2006
Spetsstickning

Har inte skrivit här på länge, men stickorna har inte vilat. Under våren blev det en kurs i Estnisk spetsstickning under ledning av Triinu Andreassen. Kursen arrangerades av Hemslöjdskonsulentena i Stockholms län på Slöjdhuset. Vi träffades fyra måndagskvällar med 3-4 veckors uppehåll, så man hade gott om tid att sticka, och jag har hunnit en hel del.

Tekniken var helt ny för mig - mycket lättare och roligare än jag förväntat mig.

Bilden visar detaljer från tre schalar som visades under den första träffen. Mina egna kommer att visas bland mina färdiga alster när de är blockade och klara.

Schalen stickas i ett stycke. Först lägger man upp önskat antal maskor och stickar en trekant genom att minska i kanterna vart annat varv tills 1 maska återstår. Antalet maskor som minskas anpassas till mönstret så att det blir en fin kant. Sedan plockar man upp maskor längs sidorna på rundsticka och stickar den avslutande bården.

Under kursen stickade vi i Mora Redgarn på stickor 3 och 3,5. Jag tror att garnet har kvalitén 16/2, men är inte riktigt säker på detta. Det är ett kamgarn.

Nya kunskaper från kursen:
Skoluppläggning som inte blir lika stram som den uppläggning jag brukar använda.
Avmaska mycket löst med dubbelt garn, för att få en fin avslutning
Osynlig uppläggning runt en tråd så att det i efterhand blir lätt att plocka upp maskor. (Kan även användas för Moebiusschal.)
Använda grafiskt diagram av spetsmönstret i stället för verbal beskrivning.
Mönsterelement såsom pluppar/muscher och löv samt hur man bygger mönster omslag och hoptagningar.28 februari, 2006
Jag har varit otrogen

Nu måste jag bekänna. Jag har inte stickat en maska på en hel vecka (nästan). I stället har jag varit på en fantastisk kurs på Sätergläntan, Hemslöjdens gård i Insjön. Det var en kurs i Folkligt broderi, med underrubriken "Festliga muddar och vantar".

Nu har jag ett hundratal bilder med mig hem. Många av dem kommer att publiceras här så småningom. I väntan på det kan du titta på dess vackra gamla nålbundna vantar från Sätergläntas eget arkiv/bibliotek.

Besök även Sätergläntans hemsida. Det finns massor av trevliga kurser. Dessutom har de en superbra butik. Jag köpte stickor i storlek 1,25 och 1,5. Dessa har jag letat efter länge. På min önskelista stod även ett riktigt vadmalstyg (utan inblandning av syntet). Jag har letat i varenda tygaffär i Stockholm. Nu har jag hittat det på Sätergläntan. Äntligen kan mitt jackprojekt starta. Jag planerar att sy en jacka med tvåändsstickade ärmar. Hoppas den blir klar till nästa vinter.

Apropå vadmal. Jag passade också på att anmäla mig till höstens kurs i vadmalssömnad. Det kanske blir fler plagg med kombinationen vadmal, stickat och broderi.

http://www.saterglantan.se


6 februari, 2006
Mössa i Silke-Tweed

Mössa i Silketweed

Det blev ett par härvor garn över när jag stickade herrtröjan.
En härva använde jag till en mössa.

Beskrivning på mössan och fler bilder finns här >


5 februari, 2006
Fler prover

Samma provlapp ur tre olika vinklar.
Stickat i Corona - bomullsgarn på stickor nr 3.

Större bilder finns på sidan där jag samlat skuggstickat.

Mer skuggstickat


3 februari, 2006
Skuggstickad kofta

Jag blev väldigt förtjust i skuggstickning. Enkelt och effektfullt.

Nu har jag påbörjat en kofta i 1 trådigt ullgarn från Bergå.
Garnet heter Fårö och är inhandlat på Tradera för en billig penning. Det är samma garn som i schalen från december 2005. Se Arkivet 2005 eller Färdigstickat.

Jag har samlat några bilder på skuggstickat på en särskild sida. Där finns bilder på provlappar och experiment.
Se mer skuggstickat här>Senast uppdaterad: 1 oktober, 2008
2005-08 Ulla-Britt Önnestam
Kontakta mig