<Hem <Stickblogg <Färdigstickat: Estniska spetssjalar
Nästa bildsida >

 


Detalj av spetsstickad sjal

På en kurs i Estnisk spetsstickning, med Triinu Andreassen som lärare, lärde jag mig att göra fina sjalar. Problemet är bara att jag inte vet vad jag ska ha dem till. Det är i alla fall roligt att sticka spets. Nu har jag gjort 5 stycken - och de flesta har blivit presenter.

Blockad och klar ligger den på golvet

Sjalen stickas i ett stycke. Först stickas en trekant med början i den bredaste sidan. Man avmaskar i sidorna tills bara en maska återstår. Därefter plockar man upp maskor runt sidorna och stickar en bård. Enligt estnisk tradition ska man egentligen sticka bården separat och sy fast den runt trekanten.


En bård stickas runt trekanten

Om man gör en osynlig uppläggning runt en tråd, eller vajern på en rundsticka behöver man inte plocka upp maskor på den längsta sidan. Det blir också mer elastiskt och smidigt. Man får då en dubbel uppsättning av maskorna. Den ena uppsättning används för att sticka trekanten i sjalen. Den andra används för bården.

Mönstret är ett traditionellt mönster från Estland med ett lövmotiv. Man lägger upp ett stort antal maskor och minskar vart annat varv tills 1 maska återstår. Antalet maskor som minskas anpassas till mönstret så att det blir en fin kant.

Slutligen plockar man upp maskor längs sidorna på rundsticka och stickar den avslutande bården.


Bården nästan klart. Långa varv blir det.

När sjalen är färdigstickad ser den ut som en disktrasa och behöver blockas, dvs spännas ut mellan fuktiga dukar på ett plant underlag.


Den "större" modellen av sjalen.


Färdigblockad. Den lilla sjalen, snarare en lite scarf att bära i halsen under en kappa.

Jag stickade flera sjalar efter varandra i två storlekar och på olika stickor. Det blev två sjalar på stickor nr 3 och två på stickor nr 3,5. Jag tycker att stickor 3,5 gav bäst resultat. Till trekanterna användes jumperstickor och till bårderna rundstickor. Dessa sjalar stickades i redgarn, vitt och naturvitt.

Sedan längtade jag efter färg och ville experimentera lite med mönstret. Jag började då i andra änden med ett löv och ökade i sidorna till önskad storlek. Jag valde ett entrådigt vävgarn 6/1 i ull och stickade på stickor nr 4. Det blev lite stickigt, men efter tvätt på ullprogrammet i tvättmaskinen blev den mjuk och skön.


Bilden visar sjalen när trekanten nästan är klar.

 

 

HemStickbloggFärdigstickat Gästbok Kontakt

2008 Ulla-Britt Önnestam