Nästa bildsida >

 

 


Kofta i Vålbergagarn från Wåhlstedts.

Garn: Vålbergagarn från Wåhlstedts
Stickor: Nr 4 och 5
Teknik: Slätstickning
Stickfasthet:
Garnåtgång: Drygt 900 gram
Storlek:X och XL

Det färdiga plaggets mått:
Bredd:
Längd:
Ärmbredd utan kil
Ärmkilens bredd
Ärmkilens längd i sidan

Allmän beskrivning:
Jag använde en beskrivning från Wåhlstedts och stickade storlek XL på bredden och X på längden. Fickorna stickades enligt beskrivningen. Framkanter och halskant stickades i resår 1 rm, 1 am. Nederkanten, halskanten och ärmmuddarna stickades i resår 2 rm, 2 am. Knapphålen gjordes stående mellan två ribbor i framkanten.

Jag följde beskrivningen utom på ett par punkt. Ylleplagg får inte ha för trånga ärmhål. Det blir för varmt, så jag stickade en ärmkil under armen. Sedan stickade jag ärmarna uppifrån och ner. Maskor plockades upp runt ärmhålet. På detta sätt blev det minimalt monteringsarbete. Axlarna stickades ihop.

Utan fickor borde 900 gram räcka till hela koftan. 1 hg garn räckte till 17 cm slätstickning på bålen.

Beskrivning
Med utgångspunkt från Wåhlstedts beskrivning beskriver jag hur jag gjorde, med justering för mina ändringar.

Bålen
Lägg upp 180 m på stickor nr 4 och sticka resår fram och tillbaka på en rundsticka i 7 cm
Byt till stickor nr 5, öka till 200 m ( efter var 9:de maska) och sticka slätstickning i 10 cm.
Sätt i trådar för fickorna: Sticka 12 m, byt till en tråd i avvikande färg, gärna bomullsgarn, sticka 27 m, backa och sticka sedan dessa maskor en gång till i koftans garn. Sticka tills 39 maskor återstår och sticka in ytterligare en tråd på samma sätt.
När stycket mäter 39 cm påbörjas ärmkilen. Sticka 49 m, öka 1 m, sticka 1 m, öka 1 maska. Sticka tills 51 maskor återstår och öka på samma sätt. Fortsätt sedan ökningarna tills stycket mäter 46 cm.
Sätt ärmkilens maskor på en tråd, dela arbetet och sticka fram- och bakstyckena var för sig.
Bakstycket: Sticka de mittersta 100 maskorna i 22 cm. Sätt de mittersta 34 maskorna på en tråd och sticka de båda axelpartierna var för sig i 2 cm. Minska 1 m vart annat varv 2 ggr närmast halsen. Sätt axelmaskorna på en tråd.
Framstyckena: Sticka de yttre 50 maskorna i 19 cm. Avmaska 12 maskor mitt fram och sedan 3, 2, 1, 1 m vart annat varv. Fortsätt att sticka tills ärmhålet mäter 24 cm. Sätt axelmaskorna på en tråd.
Axlar: Sticka samman bak- och framstyckenas axlar samtidigt som de avmaskas.

Ärmar
Plocka upp 80 maskor runt ärmhålet och sätt ärmkilens maskor på samma rundsticka. Sticka ett varv. Från och med nästa varv minskas på båda sidor om kilen under armen vart annat varv tills 80 maskor återstår. Fortsätt sedan att minska mitt under armen med 2 maskor vart 5:te varv tills 58 m återstår och ärmen mäter 48 cm. Minska till 36 maskor på nästa varv. Byt till stickor 4 och sticka resår i 6 cm. Maska av löst.

Fickor
Pilla bort garnet som håller fickans maskor och sätt dem på två stickor. Lägg upp en maska i var sida för kantmaskor och sticka slätstickning i 10 cm för fickpåsen. Sticka resår i 3 cm på stickor nr 4 på den nedre kanten. Smygsy fast fickpåsen och resårkanterna.

Halskant
Plocka upp ca 80 maskor och sticka resår i 4 cm.

Framkant
Lägg upp 13 maskor, sticka resår, 1 rm och 1 am, lika lång som framkanten på koftan. Sticka sedan den andra framkanten med 7 vertikala knapphål. Sy fast framkanterna på koftan.

 

Misstag

Visst är det konstigt att man alltid gör några misstag. I detta fall är de tre.

1. Ärmarna blev lite för långa trots att jag mätte noga. Det beror på att garnet är ganska tungt och ärmanas tyngd gör att halsringningen hasar ner mot axeln på ett sätt som jag inte hade förväntat mig. Nästa tröja i samma garn får lite kortare ärmar.
2. Framkanten borde ha varit lite kortare. Nu tenderar den att hänga ner lite fram vilket också syns på bilden högst upp på sidan. Kanten ska vara något kortare än framkanten, så att man får sträcka den lite vid monteringen.
3. Halsringningen mitt fram borde vara några cm djupare.

Provlappar


Slätstickning på stickor nr 5

Jag stickade några provlappar av restgarnet. Tröjan blev tjock och tät på stickor 5 så jag ville testa stickor nr 5,5. Min slutsats är att slätstickningen blir bäst på stickor nr 5, medan mosstickning och andra mönster som drar ihop stickningen med fördel kan stickas på lite grövre stickor.

Slätstickning och mosstickning på stickor nr 5,5


Mönstret Minitorn på stickor nr 5,5


Detalj av mönstret Minitorn på stickor nr 5,5

Wåhlstedts garner är fantastiska
Tidigare tyckte jag att garnet var dyrt, man får räkna med en 1000-lapp för en rejäl kofta. Men jag har omvärderat. En sådan kofta kan inte köpas för pengar och en yllekofta i riktigt bra kvalitet kostar åtminstone det tredubbla.

Jag räknar med att denna kofta ska vara användbar i minst 10 år, det ger en koftkostnad på under 100 kr per år.

Garnet är glansig och fint av långa ullfibrer, och slår det mesta. Mitt enda önskemål är att Wåhlstedts börjar tillverka ett tunnare garn av samma ull.

HemStickbloggFärdigstickat Gästbok Kontakt

2009 Ulla-Britt Önnestam